2015-ųjų pirmojo ketvirčio LESTO rezultatai: rekordinės investicijos ir patogesnės paslaugos klientams

Data
2015 m. gegužės 29 d.
Kategorija
Pasidalinti
Didžiausios šalyje energetikos įmonių grupės „Lietuvos energija“ valdoma elektros skirstymo bendrovė LESTO pirmąjį šių metų ketvirtį didino investicijas į tinklo atnaujinimą ir modernizavimą, efektyvino veiklą ir klientams pasiūlė dar patogesnes paslaugas.
 
Pirmąjį 2015 metų ketvirtį LESTO investicijos į tinklo atnaujinimą ir modernizavimą siekė 17,3 mln. eurų – tai 44,2 proc. daugiau nei 2014-ųjų tuo pat metu. Tai iki šiol didžiausios per pirmąjį ketvirtį atliktos investicijos į tinklą.
 
LESTO generalinis direktorius Aidas Ignatavičius teigia, jog atliktos investicijos į tinklą leis užtikrinti patikimesnes ir kokybiškesnes paslaugas, mažins dėl įrenginių priežiūros ir remonto patiriamas sąnaudas. Palyginti su 2014 metų pirmuoju ketvirčiu,  šiemet labiausiai – 3,8 karto iki 8,8 mln. eurų –  išaugo investicijos į tinklo atnaujinimą ir rekonstrukciją.
 
„Dabartinė elektros tinklo būklė reikalauja reikšmingų investicijų. Siekiame, kad tinklas užtikrintų ne tik patikimas, bet ir saugias, klientų poreikius atitinkančias paslaugas. Svarbu ir tai, kad investuodami į pažangias technologijas mes mažiname veiklos sąnaudas ir didiname veiklos efektyvumą“, – teigė A. Ignatavičius.
 
LESTO vadovo teigimu, pirmąjį ketvirtį bendrovė naujiems klientams pasiūlė dar paprastesnį ir patogesnį elektros įvedimą, o nuo kovo pabaigos septyniuose didžiuosiuose miestuose elektros ir dujų vartotojai aptarnaujami LESTO klientų aptarnavimo centruose.
 
Pirmąjį ketvirtį  LESTO prijungė daugiau kaip 5,3 tūkst. naujų vartotojų – 36 proc. daugiau nei 2014 metų atitinkamu laiku. Naujų vartotojų prijungtų objektų leistinoji naudoti galia siekė 84 tūkst. kW ir buvo 52 proc. didesnė.
 
LESTO grupė sausį-kovą uždirbo 42,3 mln. eurų pelno prieš palūkanas, mokesčius, nusidėvėjimą ir amortizaciją (EBITDA) – 4,6 proc. daugiau nei 2014-ųjų pirmąjį ketvirtį. EBITDA marža palyginamuoju laikotarpiu padidėjo 3,72 proc. punkto iki 26,59 procento.
 
Grupės veiklos sąnaudos pirmąjį šių metų ketvirtį, palyginti su 2014-ųjų tuo pat metu, sumažėjo 1,2 proc. iki 21,64 mln. eurų. Labiausiai – beveik ketvirtadaliu – sumažėjo išlaidos, skirtos patalpų nuomai ir komunalinėms paslaugoms.
 
LESTO grupės grynasis pelnas 2015 metų pirmąjį ketvirtį siekė 27,9 mln. eurų ir buvo 2,4 karto didesnis nei 2014 metų sausio-kovo mėnesiais, kai grynasis pelnas buvo 11,6 mln. eurų. Grynojo pelno augimui įtakos turėjo ženkliai mažesnės nusidėvėjimo ir amortizacinės sąnaudos. Jos apskaičiuotos, remiantis naujai įvertinta bendrovės ilgalaikio materialaus turto verte.
 
Elektros energijos įsigijimo ir susijusių paslaugų sąnaudos per metus sumažėjo 17 proc. iki 95,2 mln. eurų. Pirmąjį šių metų ketvirtį LESTO klientams persiuntė 2,2 mlrd. kWh – 1,1 proc. daugiau nei 2014 metų pirmąjį ketvirtį.
 
„Nord Pool Spot“ elektros biržoje LESTO įsigijo 575 mln. kWh elektros energijos, kur vidutinė kWh kaina siekė apie 4 euro centus. Iš trijų didžiausių tuo metu veikusių elektros gamintojų Lietuvoje įsigyta 293 mln. kWh elektros energijos, o vidutinė elektros pardavimo kaina buvo dukart didesnė – 8,7 euro cento už kWh. Mažiau elektros energijos įsigijusi iš remiamų termofikacinių jėgainių LESTO prisidėjo prie VIAP lėšų taupymo.  
 
LESTO įmonių grupės pajamos pirmąjį ketvirtį siekė 159,2 mln. eurų – jos buvo 10,1 proc. mažesnės nei pernai tuo pat metu. Tam įtakos turėjo nuo šių metų sumažėjusios elektros energijos kainos.
 
„Nuo sausio 1 dienos elektros energijos kainos vidutiniškai sumažėjo daugiau nei 6 procentais. Džiaugiamės, jog mažesnes kainas iš dalies lėmė ir mūsų efektyvesnė veikla – stengiamės taupyti tiek bendrovės, tiek elektros vartotojų lėšas. Dėl mažesnių elektros kainų statistinis Lietuvos namų ūkis šiemet, palyginti su pernai, sutaupys 14 eurų per metus“, – sakė LESTO vadovas.
 
2015 metų sausį-kovą vidutinė neplanuotų elektros energijos persiuntimo nutraukimų trukmė (SAIDI) su stichinių reiškinių („force majeure“) įtaka vienam vartotojui siekė 37,65 minutės, kai pernai tuo pat metu ji siekė 51,07 minutės. Vidutinis neplanuotų ilgų nutraukimų skaičius, įskaitant gamtos reiškinių įtaką, vienam vartotojui (SAIFI) palyginamuoju laiku sumažėjo nuo 0,33 iki 0,32 karto.
Šių metų vasario pabaigoje „Lietuvos energijos“ valdyba patvirtino grupės įmonių vertės išgryninimo programos koncepciją, kurioje numatoma sujungti LESTO ir dujų skirstymo bendrovę „Lietuvos dujos“.
LESTO akcijos kotiruojamos „Nasdaq OMX“ Oficialiajame prekybos sąraše. Valstybės valdoma „Lietuvos energija“, UAB valdo 94,39 proc. LESTO akcijų, likusios bendrovės akcijos kotiruojamos vertybinių popierių biržoje.
 
2014 metais LESTO pripažinta viena geriausių ryšių su investuotojais bendrovių Baltijos šalyse.