2014 metais racionaliausiai elektros energiją vartojusi įmonė – „Norfos mažmena“

Data
2015 m. vasario 12 d.
Kategorija
Pasidalinti
2014 metais racionaliausiai elektros energiją vartojusi įmonė pripažinta „Norfos mažmena“. Tai paaiškėjo vasario 12 dieną penktus metus iš eilės organizuotame „Žaliojo protokolo“ konkurse. „Norfos mažmena“ pastaruosius ketverius metus diegė energijos taupymo sprendimus, kurie leido efektyviau vartoti elektros energiją ir sutaupyti lėšų.
 
Racionaliausiai elektros energiją 2014 metais vartojusios įmonės rinkimai tapo elektros skirstymo bendrovės LESTO ir dienraščio „Verslo žinios“ konferencijos „Energetinio efektyvumo sprendimai – kelias verslo konkurencingumui“ kulminacija.
 
Iš bendrovių „Lietuvos energija“, LESTO bei dienraščio „Verslo žinios“ suburta kompetentinga ekspertų komisija, nusprendė, jog šio titulo labiausiai nusipelnė bendrovė „Norfos mažmena“. Atlikusi energetinio ūkio auditą, identifikavusi problemas įmonė ėmėsi diegti išmanų energetinės sistemos valdymą. Be to, į taupymo projektus „Norfos mažmena“ aktyviai įtraukė ir darbuotojus.
 
„Norfa“ prekybos centruose įrengta išmani energijos valdymo sistema apima vėdinimą, kondicionavimą, šildymą, šaldymą, vidaus ir išorės apšvietimą. Ji reguliuoja visą energiją vartojančią technologinę įrangą. Investavę į inovatyvias idėjas, technologijas ir energijos taupymo sprendimus, per ketverius metus elektros vartojimą sumažinome 25 proc. ir sutaupėme apie 11 mln. litų“, – sako „Norfos“ atstovas spaudai Darius Ryliškis.
 
„Žaliojo protokolo“ komisija apdovanojo ir kitas įmones, padariusias reikšmingą pažangą energetinio efektyvumo srityje.
 
Bendrovė „Energus“ tapo daugiausiai klientų suvartojamos energijos sutaupiusi įmonė. Energetikos paslaugų bendrovė pernai klientams sutaupė maždaug 7 mln. litų.
 
Bendrovei „Šiaulių vandenys“ apdovanojimas skirtas už darbuotojų įtraukimą į efektyvumo veiklas. Šioje įmonėje veikia patvirtinta energijos naudojimo politika, energijos naudojimo vadybos sistemos vadovas. Be to, kasmet stebimi rodikliai ir jų vertinimų planas.
 
LESTO Elektros tinklo tarnybos direktorius Virgilijus Žukauskas sako tikintis, jog šių įmonių pavyzdžiu paseks ir kitos bendrovės bei organizacijos.
 
„Energetinio efektyvumo sprendimai ne tik padeda mažinti energetines sąnaudas, bet ir didina konkurencingumą. Tikiuosi, kad šios lietuviškos sėkmės istorijos išsklaidys mitus apie energijos efektyvumą ir paskatins kitus verslo ir organizacijų atstovus imtis veiksmų“, – teigia V. Žukauskas.
 
Konferencijoje savo patirtimi dalinosi bendrovių KPMG, BOEN, „Freda“ „Enso Projects“, „Soli Tek Industries“, Schneider Electric Lietuva“ „PakMarkas“ ir LESTO, advokatų kontoros GLIMSTEDT, Robotikos mokyklos atstovai.
 
Racionalaus elektros energijos vartojimo skatinimas yra viena iš prioritetinių LESTO socialinės atsakomybės krypčių. Tokiu būdu bendrovė siekia prisidėti prie aplinkos ir energetinių išteklių tausojimo bei šalies įsipareigojimų vykdant Europos Sąjungos klimato kaitos programą bei Energetinio efektyvumo direktyvą.
 
LESTO skatina racionalių verslo sprendimų ieškoti ir kitas įmones bei organizacijas, pradedant nuo efektyvesnio elektros energijos vartojimo. Tam inicijuotas socialinės atsakomybės projektas „Tiek, kiek reikia įmonei“ ir „Žaliasis protokolas“, kviečiantis išreikšti savo norą ir valią pradėti racionaliau vartoti energiją, tausoti aplinką ir skatinti tai daryti aplinkinius.